Ντολμάδες

 

από την Τζούλια Χασάνη

Υλικά & Εκτέλεση:

Ζεματάμε 2 λάχανα και σιγά σιγά αφαιρούμε τα φύλλα. Ετοιμάζουμε εν τω μεταξύ και τον κιμά μας, από άπαχο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας. Για τα φύλλα από 2 λάχανα χρησιμοποίησα 1 κιλό άπαχο κιμά.

Στον κιμά βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 1 κρεμμύδι μεγάλο πολτοποιημένο, και λίγο ρύζι σιρατάκι. Ζυμώνουμε τον κιμά να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ύστερα τυλίγουμε κάθε 1 κσ κιμά σε ένα φύλλο λάχανο ώσπου δεν είχα αλλά φύλλα για να τυλίξω, τοποθετώντας τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το μισό ζουμί από το ζεμάτισμα των φύλλων, σκεπάζουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες και τοποθετούμε ένα βάρος πάνω στο πιάτο (εγώ χρησιμοποιώ μια πέτρα) και μισό σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.

Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν οι ντολμάδες για περίπου 30-40 λεπτά (εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι τα φύλλα από το λάχανο). Αφού βράσουν και σβήσουμε το μάτι της κουζίνας, σε άλλη κατσαρόλα βράζω τον υπόλοιπο ζωμό από το ζεμάτισμα, συν το ζουμί της κατσαρόλας από τους ντολμάδες. Προσθέτω αν χρειάζεται αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Σε ένα μπωλ χτυπάω το αυγολέμονο μου και προσθέτω σιγά σιγά το βραστό νερό από τον ζωμό στο αυγολέμονο. Για να γίνει η κρέμα μου τόσο πηχτή εγώ χρησιμοποίησα 4 κσ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Το προσθέτουμε κι αυτό στο φαγάκι μας και το χωρίζουμε για 4 μέρες ώστε να έχω 1 κσ κορν φλάουρ (ανεκτό) για κάθε μία μέρα.

Για να μη χρεωθείτε ανεκτό, μπορείτε να χτυπήσετε τα ασπράδια σας σφιχτή μαρέγκα να ενσωματώσετε τους κρόκους χτυπημένους και το ζουμάκι απ’ το φαγητό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...