Τα έξτρα της Dukan

Γενικά:
Στη Dukan για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έχουμε πει επανειλημμένως ότι το τετράπτυχο της επιτυχίας είναι Πρωτεΐνη-Πίτουρο Βρώμης-Νερό-Περπάτημα! Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτών και φυσικά των λαχανικών μας σε μέρα pv είναι περιττό και καθυστερεί την προσπάθεια μας.
Σκόνες:

Παρ’ όλα αυτά όταν τα κιλά που έχουμε να διώξουμε είναι αρκετά υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστούμε και την λιχουδιά μας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια πληθώρα σκονών και προϊόντων τα οποία μας βοηθούν να μην παρεκκλίνουμε του στόχου μας. Κάποτε ήταν 2-3. Πλέον η πληθώρα είναι μεγάλη και είναι λογικό και επόμενο να πελαγώνετε ιδίως τα νέα μέλη όταν τις βρίσκετε σε συνταγές. Κάποιες απ’ αυτές είναι “βοηθητικές” κάποιες “ουδέτερες”και κάποιες πιο “επιζήμιες” όσο αναφορά το θέμα της απώλειας.

Θα σας αναφέρω αυτές τις οποίες πετυχαίνετε συχνά στις παρασκευές και είναι οι σκόνες που πήζουν το υγρό στοιχείο (νερό, γάλα, αυγό) και δημιουργούν χυλούς ή ζύμες.

 • Κοντζακ:

Η καλύτερη ίσως σκόνη που χρησιμοποιούμε στη Dukan. Προέρχεται από μια κινέζικη ρίζα (konjac), στα ελληνικά την βρίσκουμε με το όνομα γλυκομαννάνη. Έχει πολλές καλές φυτικές ίνες και στοιχεία που βοηθούν σ’ ένα μικρό ποσοστό στην απώλεια λίπους. Φτιάχνουμε μ’ αυτή τη σκόνη ζεστές ή κρύες κρέμες, παγωτά, κρέπες, μπεσαμέλ κ.τ.λ. Τον τρόπο χρήσης θα τον ανακαλύψετε μελετώντας συνταγές και φυσικά δοκιμάζοντας την στην πράξη. Αφήνει μια υφή “κολλώδη” την οποία περιορίζεται χρησιμοποιώντας ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται κάθε φορά. Ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μέσα στη μέρα 3-4 γρ. (1 κ.γ). Μέγιστη ημερήσια ποσότητα 12γρ. (1 κ.σ.) αλλά καλό είναι να μη την φτάνετε καθώς η συγκεκριμένη σκόνη προκαλεί κορεσμό με αποτέλεσμα να μη λαμβάνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεται για να γίνουν καύσεις λίπους.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Κορν φλαουρ(ή άνθος αραβοσίτου, προσοχή όμως αυτό που βράζει και όχι το στιγμής που περιέχει ζάχαρη):

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και γνώριμο προϊόν. Φτιάχνει κρέμες τύπου πατισερί, μπεσαμέλ και εξαιρετικές ζύμες και χυλούς όμως πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα καθώς ανήκει στα “βαριά” ανεκτά (από β φάση και Dukan2 από Τρίτη έως Κυριακή 20γρ.=1 ανεκτό).

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Κομμι γκουαρ:

Μια πηκτική σκόνη η οποία αντικαθιστά επάξια το κορν φλαουρ ή το κοντζακ και χρησιμοποιείται κυρίως για ζεστές κρέμες ή μπεσαμέλ. Είναι θεωρητικά ελεύθερο αλλά η χρήση του δεν πρέπει να είναι συχνή και καθημερινή.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Αγαρ-αγαρ:

Με απλά λόγια φυτική ζελατίνη (η κλασική ζελατίνη που χρησιμοποιούμε είναι ζωικής προέλευσης). Την βρίσκουμε σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η σκόνη ζωικής ζελατίνης. Η υφή που μας δίνει όταν πήζει είναι σε μορφή ζελέ και όχι κρέμας. Για να πήξουμε 1 λίτρο υγρού χρειαζόμαστε 20γρ. αγαρ-αγαρ.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Σκόνη γάλακτος αποβουτυρωμένη 1% λιπαρά/100γρ. προϊόντος:

Πλέον κατόπιν οδηγιών από το επίσημο site του Dukan 3 κ.σ. ισοδυναμούν με 1 ανεκτό αφαιρώντας παράλληλα για κάθε κ.σ. που χρησιμοποιούμε 100γρ. από τα ημερήσια γαλακτοκομικά μας (όριο γαλακτοκομικών 770ml/ημέρα) και την καταναλώνουμε από β φάση ή στη Dukan 2 από Τρίτη έως Κυριακή.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Σκόνη ασπραδιού (αλμπουμίνη):

Είναι η σκόνη που παρασκευάζεται κατόπιν επεξεργασίας από το ασπράδι του αυγού.
Στη Dukan είναι ένα ελεύθερο προϊόν το οποίο χρησιμοποιούμε μόνο σε παρασκευές και όχι για τη δημιουργία ομελέτας. Την χρησιμοποιούμε όπως και τη σκόνη γάλα ως πηκτικό μέσο σε αλμυρές παρασκευές και στις γλυκιές μόνο σε συνδυασμό με άλλες σκόνες καθώς αφήνει μια ελαφριά “αλμυρή επίγευση” η οποία δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της σκόνης γάλακτος.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Κακάο αποβουτυρωμένο 1% λιπαρά/100γρ. προϊόντος:

Είναι ένα προϊόν το οποίο για πολλά χρόνια θεωρούνταν ανεκτό, πλέον όμως είναι ελεύθερο σε όλες τις φάσεις της Dukan. Επομένως το χρησιμοποιούμε με σύνεση και μέτρο όποτε χρειαστεί.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Πίτουρο σιταριού:

Το χρησιμοποιούμε ως επιτρεπόμενο (1 κ.σ./μέρα)από β φάση και στη Dukan2 από Τρίτη έως Κυριακή. Είναι ένα προϊόν χρήσιμο όσο αναφορά ζύμες που φτιάχνουν ψωμένιες παρασκευές ή κέικ λόγω όμως πολλών φυτικών ινών αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν κι αυτά πολλές φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση πολλούς υδατάνθρακες.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Μιξ1, μιξ2, panir:

Είναι μείγματα φυτικών ινών τα οποία προέρχονται από συνδυασμό συμβατών με τη Dukan σκονών. Καταναλώνονται χωρίς κάποιον περιορισμό γιατί είναι έχουν πτωχή σε υδατάνθρακες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται κι αυτά με μέτρο λόγω πολλών φυτικών ινών όχι συνδυαστικά και όχι σε καθημερινή χρήση.

Μπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω λινκ:

Μιξ1  Μιξ2  Πανιρ

 • Πρωτεϊνη σογιας:

Η πρωτεΐνη που παίρνουμε ως τελικό προϊόν από την επεξεργασία της γνωστής σόγιας. Προσοχή εδώ χρησιμοποιούμε μόνο “απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας” (isolate protein) και όχι οποιαδήποτε βρούμε. Καταναλώνουμε 50γρ. ως επιτρεπόμενη από β φάση ή Dukan 2 από Τρίτη έως Κυριακή. Πολύ καλή πηκτική πηγή η οποία απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόλις μια μικρή ποσότητα για να δημιουργήσει ένα χυλό ή ζύμη. Λόγω υφής και γεύσης την χρησιμοποιούμε συνδυαστικά με άλλες σκόνες.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Πρωτεΐνη γάλακτος:

Η πρωτεΐνη που προέρχεται από την επεξεργασία του γάλακτος κατά την οποία αφαιρούνται οι υδατάνθρακες του. Ίσως το καλύτερο προϊόν το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και συνδυαστικά με άλλες σκόνες αλλά και μόνο του. Είναι ελεύθερη σε όλες τις φάσεις της Dukan αλλά μόνο ως πηκτικό μέσο (ουδέποτε ως ρόφημα) και μόνο όταν το ποσοστό πρωτεΐνης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 85%/100γρ. προϊόντος. Επίσης όπως και η πρωτεΐνη σόγιας απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών επομένως μια μικρή ποσότητα αρκεί για να φτιάξει μια ζύμη ή ένα χυλό ή ακόμα και μια μους καθώς είναι η μόνη σκόνη (εκτός του κοντζακ και της σκόνης γάλακτος) η οποία μπορεί να καταναλωθεί ωμή χωρίς να έχει ψηθεί.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Αλεύρι καρύδας:

Το μοναδικό επεξεργασμένο αλεύρι που επιτρέπεται στη Dukan. Το καταναλώνουμε από β φάση και Dukan 2 από Τρίτη έως Κυριακή 30γρ. (2 κανονικές κ.σ.)= 1 ανεκτό. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν χαμηλό σε υδατάνθρακες με εξαιρετική πηκτική ιδιότητα. Με 30γρ. μπορείτε να φτιάξετε ζύμη που αποτελείτε μόνο από 2 αυγά(!!!). Επειδή είναι σχετικά καινούριο προϊόν χρησιμοποιήστε το με μέτρο και παρακολουθήστε ταυτόχρονα την απώλεια λίπους. Δείξτε τεράστια προσοχή στο προϊόν που θα αγοράσετε καθώς παρόμοια υποπροϊόντα καρύδας (πχ ζάχαρη καρύδας, ινδοκάρυδο, νιφάδες καρύδας) δεν επιτρέπονται στις φάσεις απώλειας. Η διαφορά μεταξύ ινδοκάρυδου και αλευριού καρύδας είναι ότι από το πρώτο δεν έχουν αφαιρεθεί τα έλαια της καρύδας ενώ το δεύτερο έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία κατά την οποία έχουν αφαιρεθεί.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Ψύλλιο

Το ψύλλιο είναι μια σκόνη που προέρχεται από τον καρπό ενός φυτού. Συστήνεται για τις καθαρτικές του ιδιότητες σε άτομα που έχουν πρόβλημα με την τουαλέτα. Σε κάποιες συνταγές μας το χρησιμοποιούμε σαν πηκτικό μέσο καθώς λόγω των πολλών φυτικών ινών που περιέχει απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών και δημιουργεί μια κολλώδη-ψαμμώδη υφή.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Αλεύρι Bamboo

Αλεύρι φυτικών ινών φτιαγμένο από ίνες μπαμπού, χαμηλό σε υδατάνθρακες το οποίο χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας ως πηκτικό μέσο για την παρασκευή ψωμιών, κέικ, κρεπών κ.τ.λ.
Καταναλώνουμε από B φάση 30γρ. ως επιτρεπόμενο.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Επιτρεπόμενη ποσότητα γλυκαντικών ημερησίως:

Γλυκαντικά έως 8 μερίδες τη μέρα:

 1. Μπολερό: επιτρέπονται από Α φάση
  -φακελάκι που διαλύεται σε 500μλ υγρού είναι μια μερίδα γλυκαντικού
  -φακελάκι που διαλύεται σε 1.5 λτ υγρού είναι 3 μερίδες γλυκαντικού
 2. Αναψυκτικά: επιτρέπονται από Α φάση έως 3 ποτήρια (330μλ) την ήμερα
  πίνουμε ότι έχει μια (1) θερμίδα στα 100μλ, χωρίς ζάχαρη, μέλι, φρουκτόζη, σιρόπια, χυμούς, λαχανικά.
  -coca light green kai zero
  -sprite lait
  -soda, perrier
 3. Τσίχλες ή καραμέλες χωρίς ζάχαρη: έως 5 τσίχλες τη μέρα χωρίς ζάχαρη
  κάθε τσίχλα ή καραμελά είναι 1 μερίδα γλυκαντικού.
 4. Στέβια ελεύθερη: αν στα συστατικά γράφει ερυθριτόλη και γλυκοζίτες στεβιόλης.
  Βάζουμε προσωπικό μέτρο στην κατανάλωση, δεν το παρακάνουμε.
 5. Στέβια μετρήσιμη: με άλλα τεχνητά επιτρεπόμενα γλυκαντικά είναι μετρήσιμη.
  -1κγλ είναι μια μερίδα γλυκαντικού
  -1 χαπάκι είναι μια μερίδα γλυκαντικού
  -5 σταγόνες υγρής στέβια είναι μια μερίδα γλυκαντικού
  (η μαλτροδεξτρίνη, η φρουκτόζη, η ζάχαρη και το μέλι σαν γλυκαντικό απαγορεύονται).
 6. Ζελέ χωρίς ζάχαρη: έως 3 μπολάκια ζελέ από το κουτί που βγάζει 5 μπολ ή έτοιμο ζελέ χωρίς ζάχαρη.
  κάθε μπολ είναι μια μερίδα γλυκαντικού.

Κανένα άλλο έτοιμο επιδόρπιο δεν επιτρέπεται.

Σε περίπτωση κολλήματος:

Η οδηγία αναφορικά με τυχόν κολλήματα ζυγαριάς στη β για πάνω από μήνα, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εισαγωγής μας στη β φάση και σε ενδεχόμενη αύξηση ζυγαριάς στη β ή γ φάση είναι η εξής:

Ελέγχουμε τους πόντους μας! Αν οι πόντοι μας δεν έχουν αυξηθεί παράλληλα με τη ζυγαριά, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα πέρα του να επιμείνουμε! Αν χάνουμε πόντους ενώ δεν χάνουμε κιλά, το ίδιο. Λόγω εισαγωγής των λαχανικών ή του καλοκαιριού ή της περιόδου μας ή της ωορρηξίας ή των έξτρα στη γ φάση είναι λογική η προσωρινή μικρή αύξηση της ζυγαριάς! Δεν του δίνουμε σημασία σε πρώτη φάση!

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου δηλαδή οι πόντοι αυξάνουν παράλληλα με τη ζυγαριά ή μένουν στάσιμοι παράλληλα με τη ζυγαριά για πάνω από μήνα, τότε:

 • Δεν χαλάμε τον ρυθμό μας με έξτρα ππ.
 • Δεν αυξάνουμε περπάτημα, αρκεί το καθημερινό υποχρεωτικό περπάτημα ως έχει.
 • Δεν αφαιρούμε τίποτα από το πρόγραμμα μας (υποχρεωτικά πίνακα) στη ντουκαν 2 ή στη β ή γ φάση.
 • Σταματάμε για μερικές μέρες τις σκόνες, κακάο, μπολερό, ανεκτά.
 • Κρατάμε τα γαλακτοκομικά σε χαμηλό επίπεδο.
 • Φουλάρουμε με πρωτεΐνη και τρώμε κανονικά λαχανικά αν κι εφόσον είμαστε σε πβ.
 • Αυξάνουμε το νερό μας αρκετά .
 • Χρησιμοποιούμε καθημερινά κοτζακ για μερικές μέρες που φέρει πληρότητα και βοηθάει την απώλεια και το έντερο.
 • Συχνά γεύματα για ενεργοποίηση μεταβολισμού.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση κολλήματος για πάνω από μήνα, ο ιδανικός ρυθμός που βοηθάει στο να ξεκολλήσετε είναι ο 1-1 ή 5-5, οπότε αν δεν κάνετε ήδη κάποιον από τους παραπάνω ρυθμούς, τότε και μόνο μπορείτε να αλλάξετε ρυθμό αλλά να γνωρίζετε πως με αυτόν θα πορευτείτε έως τέλους.

Ζυγιζόμαστε 5-6 μέρες πριν και 5-6 μέρες μετά την περίοδο μας. Πάντα μετά από ππ, πρωινή ώρα μετά από τουαλέτα. Δεν χάνουμε βάρος κάθε μέρα. Κόλλημα θεωρείται πως έχουμε όταν δεν χάνουμε κιλά αλλά ούτε πόντους παράλληλα για πάνω από μήνα. Άλλο το κόλλημα και άλλο ένας αργός ρυθμός απώλειας.

Δώστε χρόνο στη διατροφή να δουλέψει. Παρατηρήστε τη διατροφή, ποια από τα έξτρα και μη απαραίτητα υλικά σας φουσκώνουν ή σας καθυστερούν και κόψτε τα ή μειώστε τα. Μην βιάζεστε. Κάντε το τρόπο ζωής και μην το βλέπετε ως ένα διάλειμμα έως να χαθούν τα κιλά. Έτσι ο χρόνος δεν θα έχει σημασία αφού ο στόχος θα κατακτηθεί αργά ή γρήγορα. Μαθαίνουμε να τρώμε σωστά χωρίς να τρελαθούμε μετρώντας γραμμάρια καθημερινά που μόνο άγχος προκαλεί αυτό.

Χρήσιμες συμβουλές:
 1. Μελετάμε πολύ καλά τη δίαιτα μας από τα αρχεία της ομάδας.
 2. Ότι δεν καταλαβαίνουμε ή ότι απορία έχουμε ρωτάμε την ομάδα και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας.
 3. Η πρωτεΐνη είναι βασική αρχή της δίαιτας. Το ίδιο το νερό, το περπάτημα, το πίτουρο βρώμης μας. Στην ντουκαν 2, υποχρεωτικά είναι η πρωτεΐνη, τα λαχανικά, το τυρί Παρασκευή-Κυριακή, το φρούτο, το νερό, το πίτουρο, το ολικής και το ελεύθερο γεύμα. Ακολουθείτε τις ποσότητες του πίνακα κατά γράμμα και τα τρώτε όποτε σας αναγράφει ο πίνακας. Δεν μειώνετε, δεν αυξάνετε, δεν αφαιρείτε τίποτα σε αυτά που γράφει ο πίνακας.
 4. Τα γλυκαντικά, τα ανεκτά, τα γαλακτοκομικά, οι σκόνες δεν είναι υποχρεωτικά στη δίαιτα. Τα διατηρούμε σε φυσιολογικά, μέσα στα όρια επίπεδα που δίδονται από την ομάδα.
 5. Κόλλημα απώλειας θεωρείται όταν δεν χάνουμε κιλά αλλά και πόντους για περισσότερο από 1 μήνα. Η διατροφή αυτή λειτουργεί πρώτα χάνοντας λίπος, οπότε η ζυγαριά θέλει υπομονή, πολλές φορές και αγνόηση.
 6. Ζυγιζόμαστε πάντα πρωί, νηστικές, μετά από τουαλέτα, πάντα μετά από μέρα καθαρής πρωτεΐνης (pp), ποτέ κοντά, κατά τη διάρκεια ή 3-4 μέρες μετά την περίοδο. 2 φορές τον μήνα είναι αρκετό.
 7. Μελετάμε τις συνταγές της ομάδας. Σημειώνουμε τα υλικά των συνταγών που θα κάνουμε συχνά.
 8. Οργανώνουμε τα ψώνια μας, το ψυγείο μας, τα ντουλάπια μας!
 9. Αν είστε γλυκατζούδες, πάντα να έχετε έτοιμο γλυκό στο ψυγείο σας.
 10. Η πρωτεΐνη είναι απεριόριστη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τρώμε ποσότητες μη φυσιολογικές για έναν άνθρωπο, σε μόνο ένα γεύμα. Με τη διατροφή αυτή μπορούμε να τρώμε συχνά γεύματα εφόσον πεινάμε, έως να χορτάσουμε. Μαθαίνουμε να τρώμε σωστά!
 11. Οσο πιο απλη ειναι η διατροφη μας, τοσο καλυτερα αποτελεσματα θα εχουμε!Προσπαθουμε να κοβουμε τα μη απαραιτητα προιοντα για ενα διαστημα και τα χρησιμοποιουμε ξανα αργοτερα.
 12. Να κοιμομαστε καλα το βραδυ.Να ξεκουραζουμε το σωμα μας!
 13. Δεν σκεφτομαστε συνεχεια τη διατροφη.Δεν ειναι ενα διαλειμμα εως να χασουμε τα κιλα, αλλα μια καθημερινοτητα που πρεπει να μας γινει συνηθεια για ολη μας τη ζωη.
 14. Οσο πιο κοντα φτανουμε στον στοχο μας, τοσο πιο αργα χανουμε.Επιμενουμε στη διατροφη μας και σε οσα μαθαμε.Δεν τα παραταμε.Δεν απογοητευομαστε!Δεν καναμε τιποτα λαθος, απλα ετσι ειναι το συστημα μας!Υπαρχουν λυσεις για ολα αναλογως την περιπτωση!
 15. Οταν σταματαμε να χανουμε βαρος για μεγαλο διαστημα, χωρις να καναμε λαθος, επιμενουμε διοτι παλι ο οργανισμος μας θελει χρονο και πιεση για να φυγει απο τα κιλα που ηταν για πολλα χρονια και νιωθει ασφαλεια.
 16. Δεν βιαζομαστε να χασουμε τα κιλα μας!Θα χαθουν εφοσον τα κανουμε ολα σωστα!Δεν αγχωνομαστε γιατι καποια εχασε πολλα και εμεις λιγα.Καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος!
 17. Απολαμβανουμε το φαγητο μας μεσα στη μερα!Απολαμβανουμε την καθημερινοτητα μας γενικως!
 18. Οταν γυμναζομαστε, μπορει η ζυγαρια να ανεβει ή να μην κατεβαινει ευκολα.Δε μας απασχολει..Κανουμε κορμι!
 19. Αν φαμε κατι που δεν επιτρεπεται δεν τα παραταμε!!Ρωταμε τη διαχειριση να μας πει τι να κανουμε!Ολα διορθωνονται!!!
 20. Παρακολουθουμε την ομαδα, αν μπορουμε καθημερινα!Η ψυχολογικη στηριξη ειναι σημαντικη σε αυτον τον αγωνα.Δεν νιωθουμε μονες, γιατο πολυ απλα δεν ειμαστε μονες! Για ολα υπαρχουν λυσεις!
 21. Αν εχετε θεματα υγειας ακολουθειτε τις οδηγιες του γιατρου σας και μονο!
 22. Εξυπνες ειμαστε, αν δουμε πως κολλαμε συχνα, εχοντας κοψει τα περιττα, προσπαθουμε να μειωσουμε ή να αυξησουμε τις θερμιδες μας για ενα διαστημα και να δημιουργησουμε ενα ειδος κυκλικης μεταβολης του οργανισμου.Καποιοι μεταβολισμοι θελουν περισσοτερο σπρωξιμο!
 23. Ειμαστε Ντουκανες, ειμαστε αγωνιστριες, ειμαστε ομαδα, καποιες νοσουμε ως παχυσαρκες αλλα αυτο μας εκανε ευγενικες ψυχες και καλους ανθρωπους!
 24. Μπορούμε να τα καταφέρουμε όλες. Χρειάζεται μόνο θέληση, αφοσίωση, οργάνωση και καλή παρέα!
Aντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:

Τα παρακάτω είναι φυσική βοήθεια για όσες υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Φυσικά ΔΕΝ αντικαθιστούν την ιατρική βοήθεια και ΔΕΝ αφορούν σε χρόνιο πρόβλημα ή βαριάς μορφής δυσκοιλιότητα. Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας.

 1. Πίνετε άφθονο νερό. Ο πιο φυσικός τρόπος να ρυθμίσετε τις κινήσεις του εντέρου σας.
 2. Φυτικές ίνες. Εκμεταλλευτείτε τα ανεκτά σας αλλά και το πιτουράκι μας. Το πίτουρο φάτε το πρωί και όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένο. Πχ προτιμήστε να το φάτε σκέτο με λίγο γιαούρτι παρά μέσα σε κάποια συνταγή. Φανταστείτε το πίτουρο περιέχει 11γρ φυτικών ινών στα 100γρ. Ο λιναρόσπορος είναι πύραυλος φυτικών ινών (1κσ) και ενδείκνυται για αυτό το πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε τον μέσα στο ψωμάκι σας, ή βράστε τον και πιείτε το ζουμί. Φάτε γκοτζι μπερι όπως είναι έτσι αποξηραμένα από το σακουλάκι χωρίς να τα μουλιάσετε η μαγειρέψετε. Είναι θαυματουργά.
 3. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο. Ωμό φυσικά. Μέσα σε σαλάτες ακόμα και σκέτο με ένα κουταλάκι. Η δίαιτα επειδή έχει περιορισμένο λάδι φροντίστε να μην το ξεχνάτε. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά σούπας (στα επιτρεπόμενα) την ημέρα από Β’ φάση.
 4. Αφέψημα μάραθου. Βράστε μάραθο και πιείτε τον όπως θα πίνατε το τσαγάκι σας. Βελτιώνει αισθητά την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.
 5. Μελιτζάνα. Σε μέρες pv χρησιμοποιήστε άφθονη μελιτζάνα σε κάθε σας γεύμα. Είναι σουπερ τροφή για όσους ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα.
 6. Φύλλα παντζαριού. Είναι από τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αποφύγετε τον καρπό.
 7. Άσκηση. Ο ντουκαν τα έχει μελετήσει όλα. Το 10λεπτο περπάτημα δεν είναι μονό για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού αλλά και την ενεργοποίηση της λειτουργίας της πέψης. Μην το ξεχνάτε.
 8. Ωμό λάχανο ή ο ζωμός του. Φάτε λάχανο αλλά ωμό και όχι μαγειρεμένο ή πιείτε το ζωμό του.
 9. Το σπανάκι θεωρείται φυσικό καθαρκτικό. Φάτε το ωμό σε σαλάτες ή βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με ένα πράσο για ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα.
 10. Σε περιόδους δυσκοιλιότητας αποφύγετε: μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, βραστό λάχανο, καρπό παντζαριού.

Mας δίνεται και η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε ψύλλιο ή φύλλα Αλεξάνδρειας, αλλά είναι λύσεις οι οποίες μπορούν να καταναλωθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι καθημερινά.

Συμβουλές για όσα κορίτσια αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας από τον ίδιο τον Dukan:

If you are constipated, you must combine some actions that will help you:

1. First go to the bathroom every day, whether it works or not.

2. drink 2 liters and increase the dose of oat bran slightly to 3 tablespoons a day

3. Force on vegetables if possible raw 4. Doing a series of movements of the abdominal muscles is more important than we think 5. Put a tablespoon of paraffin oil in your vinaigrette

6. Chew 6 tablets of chewing gum a day because they contain xylitol that activates intestinal transit

7. Buy probiotics in food supplements but even better Kefir

8. Put a glycerin suppository before going to the toilet

9. And when you walk, tap the ground with the heel so that the small shock spreads to the belly and contract the colon and accelerate the transit.

Aν έχετε δυσκοιλιότητα, πρέπει να συνδυάσετε κάποιες ενέργειες που θα σας βοηθήσουν:

1. Να πηγαίνετε στο μπάνιο κάθε μέρα, είτε δουλεύει είτε όχι.

2. Νερό 2 λίτρα και αύξηση της δόσης του πίτουρου βρώμης ελαφρώς, έως 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

3. Δώστε βάρος στα λαχανικά και καταναλώστε τα αν είναι δυνατόν ωμά.

4. Κάνοντας μια σειρά κινήσεων των κοιλιακών μυών είναι πιο σημαντική από ό, τι νομίζουμε.

5. Βάλτε μια κουταλιά από παραφινέλαιο στην βινεγκρέτ σας.

6. Μασήστε 6 δισκία τσίχλας την ημέρα γιατί περιέχουν ξυλιτόλη που ενεργοποιεί την εντερική διαμετακόμιση.

7. Αγοράστε προβιοτικά σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά ακόμα καλύτερα κεφίρ.

8. Βάλε ένα υπόθετο γλυκερίνης πριν πας στην τουαλέτα.

9. Όταν περπατάτε, χτυπάτε το έδαφος με το τακούνι έτσι ώστε το μικρό σοκ να απλώνεται στην κοιλιά, να μεταφέρεται στο παχύ έντερο και να επιταχύνει τη διέλευση.