Γ’ Φάση Προ-συντήρηση

Sponsored Links

3ο Στάδιο – Προ-συντήρηση (Consolidation Phase)

Από το βιβλίο του Ντουκάν

Η διάρκεια αυτής της μεταβατικής φάσης υπολογίζεται με βάση τα κιλά που έχετε χάσει επί 10 μέρες για κάθε κιλό απώλειας βάρους.

Αν έχετε χάσει 20 κιλά, θα πρέπει να την ακολουθήσετε για 20×10 μέρες,

Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα το ακριβές χρονικό διάστημα που σας χωρίζει από την φάση της οριστικής συντήρησης.

 

Σε όλη την διάρκεια της φάσης της σταθεροποίησης, πρέπει να ακολουθήσετε όσο το δυνατόν πιο πιστά την παρακάτω δίαιτα, στην οποία σας επιτρέπονται τα εξής:

 • όλες οι πρωτεϊνούχες τροφές της φάσης της επίθεσης
 • όλα τα λαχανικά της φάσης της πλεύσης
 • 1 μερίδα φρούτου την ημέρα. Όσον αφορά την έννοια της μερίδας ,τα φρούτα στο μέγεθος του μήλου ,του αχλαδιού ,του πορτοκαλιού του νεκταρινιού και του ροδάκινου είναι η μονάδα , ενώ για τα φρούτα μικρότερου μεγέθους είναι η συνηθισμένη μερίδα πχ. 10 φράουλες ή ένα φλιτζάνι μικρό, μια φέτα πεπόνι, μια φέτα καρπούζι, δυο ακτινίδια, δυο μεγάλα βερίκοκα, ένα μάνγκο μικρού μεγέθους ή μισό μεγάλο. Με σειρά προτίμησης πρώτα το μήλο, μετά η φράουλα και το βατόμουρο, ύστερα το πεπόνι και το καρπούζι, τα γκρέιπφρουτ και, τελευταία, το ακτινίδιο ,το ροδάκινο, το αχλάδι, το νεκταρίνι και το μάνγκο. Πλέον στη Γ φάση και των δυο διατροφών επιτρέπονται τα κεράσια (1 μικρή κούπα).

Σημείωση για τα φρούτα:

Μετά από ερώτηση στον Dukan για τα φρούτα που επιτρέπονται, πήραμε την εξής απάντηση στις παρακάτω φωτογραφίες .

 • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα (περίπου 60γρ ημερησίως)
 • 40 γρ. τυρί την ημέρα (Για την ώρα μπορείτε να φάτε όλα τα σκληρά κ ημίσκληρα τυριά, όπως Γκούντα, Tomme de Savoie (αναφέρεται σε γαλλικό τυρί με 20-45% λιπαρά) , Compte (αναφέρεται σε γαλλικό τυρί με 28-30% λιπαρά). Αποφύγετε τα μαλακά τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το καμαμπέρ, το μπρι, το ροκφόρ, η γκοργκοντζόλα και το κατσικίσιο τυρί. Επιλέξτε όποιο γεύμα θέλετε αλλά μην ξεχνάτε ότι δικαιούστε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ 40 γρ. ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Ο Ντουκάν αναφέρεται σε σκληρά και ημίσκληρα τυριά των οποίων η περιεκτιότητα σε λιπαρά κυμαίνεται από 26,4%- 40%”.Τυριά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα είναι τα εξης: γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, λαδοτύρι, φέτα μετσοβονε, παρμεζάνα, πεκορίνο, γκουντα, εμμενταλ, τσενταρ, ενταμ από 26,4-40% λιπαρά 40 γρ τη μέρα).
 • 2 μερίδες αμυλούχων τροφών την εβδομάδα (Διαιρούμε την Γ Φάση σε δύο μισά. Στο πρώτο μισό έχουμε και 1 αμυλούχο- όσπριο την εβδομάδα. Στο δεύτερο μισό, 2 φορές αμυλούχο-όσπριο/εβδομάδα. Όπου αμυλούχο ζυμαρικό καταναλώνουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης (170γρ βρασμένα μαλακά, 190γρ βρασμένα αλ ντεντε), 140γρ.πατάτα ψητή ή βραστή, 150γρ λευκό ρύζι, 170γρ ακατέργαστο/καστανό ρύζι,  210γρ όσπρια)
 • τα άπαχα κομμάτια του αρνιού και του χοιρινού
 • 25 λεπτά περπάτημα την ημέρα

2 εορταστικά γεύματα την εβδομάδα (Διαιρούμε την Γ Φάση σε δύο μισά. Στο πρώτο μισό έχουμε 1 εορταστικό την εβδομάδα. Στο δεύτερο μισό, 2 εορταστικά/εβδομάδα. Όπου εορταστικό γεύμα είναι αυστηρά ΕΝΑ γεύμα -ΟΧΙ ολόκληρη μέρα το οποίο αποτελείται από ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο της αρεσκείας σας. Εννοείται κανονικό γεύμα εστιατορίου ή σπιτικό της αρεσκείας σας – όχι Ντουκάν – συν ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα. Είναι σημαντικό να κρατήσετε το μέτρο στο αλκοόλ καθώς είναι ότι χειρότερο για την διατροφή μας!

Sponsored Links
 • Η μέρα καθαρής πρωτεΐνης προτείνεται να είναι σταθερή και να γίνεται την Πέμπτη. Aυτή η μέρα είναι PP A’ φασης ή PP ντουκαν 2, δηλαδή χωρίς ανεκτά και επιτρεπόμενα. Δεν είναι υποχρεωτικά σταθερή η μέρα πρώτεΐνης της Γ φάσης, απλά προτείνεται συγκεκριμένη μέρα ώστε να μην ξεχνιέται. Ο Dukan προτείνει ιδανικά την Πέμπτη σαν ημέρα καθαρής πρωτεΐνης διά βίου προκείμενου να μας γίνει συνήθεια και να μην την ξεχνάμε.
 • Το πίτουρο μας είναι καθημερινά 2,5 κουταλιές σούπας ((1 κουταλιά σούπας ισούται με 13-14γρ).
 • Τα ανεκτά μας σε αυτή την φάση μπορούν να είναι 3/ημέρα. Προσοχή: Από την λίστα των ανεκτών δεν επιτρέπονται τα έξτρα φρούτα στην Γ φάση. Τρώτε μόνο το φρούτο της ημέρας, εκτός από την μέρα καθαρής πρωτεΐνης. Επίσης δεν επιτρέπεται το αλεύρι ολικής και ούτε τα κράκερ wasa εφόσον τρώτε ήδη ολικής του πίνακα.
 • Κινόα επιτρεπόμενο έως 200γρ μαγειρεμένη στο A’ μισό και έως 400γρ την εβδομάδα στο β μισό, εκτός της πρωτεϊνικής Πέμπτης.
 • 40γρ τρίμμα καρύδας, εκτός της πρωτεϊνικής Πέμπτης.

 

 

 

Για περισσότερες απορίες δείτε και το FAQ

 

 

US Site – dukandiet.com

Καταγραφή

Sponsored Links