FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

Γενικά

Πως ξεκινάω;

Κάνεις το τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ στη σελίδα και αναλόγως με τα κιλά που θέλεις να χάσεις και τα υπόλοιπα στοιχεία που δίνεις, σου προτείνει να κάνεις την κανονική Dukan ή την Dukan 7 steps (Dukan 2).
Αν σου προτείνει τη Dukan 2 ή αν θες να κάνεις τη Dukan 2 ούτως ή άλλως γιατί είναι πιο εύκολη, υπάρχει αναλυτικό αρχείο στη σελίδα, όπως φυσικά υπάρχουν και όλες οι φάσεις της κανονικής Dukan. Δες περισσότερα εδώ.


A και Β Φάση

Μπορώ να μην φάω το πίτουρο βρώμης;

ΟΧΙ. Είναι βασικό στη δίαιτα Dukan, στις ποσότητες που αναγράφονται στην κάθε φάση. Στις συνταγές υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις για να φας το πίτουρο, σε πολλές μορφές.

Σε περίπτωση που έχετε δυσανεξία ή αλλεργία στο πίτουρο βρώμης, τότε αντικαθιστάτε με πίτουρο ρυζιού στις ίδιες ποσότητες.
Είναι βιολογικό προϊόν με μικρό απόθεμα σε βιολογικά ή online καταστήματα. Δεν το βρίσκετε εύκολα γενικά, αλλά αυτή είναι η αντικατάσταση που προτείνεται από τον γιατρό.

Μπορώ να φάω και νιφάδες βρώμης αντί για πίτουρο;

ΟΧΙ. Μόνο πίτουρο βρώμης αποκλειστικά. Ούτε νιφάδες, ούτε αλεύρι, ούτε τίποτα εκτός του πίτουρου.

Τι είναι το ΠΠ ΠΒ (pp/pv)που διαβάζω;

ΠΠ είναι από το PP που σημαίνει Pure Protein, μέρα καθαρής πρωτεΐνης. ΠΒ από το PV που σημαίνει Protein Vegetables δηλαδή μέρα που τρώμε και πρωτεΐνη και λαχανικά.

Ποια τυριά επιτρέπονται;

Στην Α φάση δεν επιτρέπεται κανένα τυρί εκτός αν βρείτε τυρί με 0% λιπαρά.
Στη Β φάση επιτρέπονται ελεύθερα και μέχρι το όριο των 770ml γαλακτοκομικών την ημέρα, όσα τυριά έχουν 0% λιπαρά.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα τυριά που επιτρέπονται εδώ.

Πόσα αυγά την ημέρα μπορώ να τρώω;

Ασπράδια όσα θέλεις. Κρόκους αναλόγως τα επίπεδα της χοληστερίνης σου. Αν έχεις θέμα περιόρισε τους κρόκους στους 4 την εβδομάδα (οδηγία coaching). Ιδανικά αν ΔΕΝ έχεις χοληστερίνη ο Dukan προτείνει έως 2 κρόκους ημερησίως και απεριόριστα ασπράδια.

Τι είναι το σιρατάκι; Μπορώ να το φάω και στην Α φάση;

Το σιρατάκι (konjak) είναι ένα φυτικό προϊόν που το χρησιμοποιούμε αντί για μακαρόνια. Βγαίνει σε διάφορους τύπους, σπαγγέτι, πέννες κλπ κλπ. Είναι φτιαγμένο από ένα ιαπωνικό φυτό και είναι ελεύθερο σε όλες τις φάσεις απεριόριστα. Ο dr Dukan το προτείνει ανεπιφύλακτα. Μπορείς να το βρεις online για αγορά.

Το σιρατάκι πρέπει να πλυθεί πολύ καλά σε κρύο νερό πριν μαγειρευτεί για να μην μυρίζει. Δεν έχει καμία γεύση, παίρνει τη γεύση από το κρέας ή ότι το συνοδεύει. Το βράζετε για λίγα λεπτά σε νερό ή στα μικροκύματα.

Τι είναι τα bolero;

Τα bolero είναι ένα χημικό προϊόν σε σκόνη, το οποίο διαλύεις στο νερό και έχει γεύση φρούτου. Επιτρέπεται από την Α φάση. Μπορείς να τα βρεις σε κάποια σ/μ όπως Μασούτης ή σε βουλγάρικα Μάρκετ στην Αθήνα ή στο ίντερνετ για on line αγορά.

Δεν τρώμε καθόλου φρούτα;

Τρώμε γκότζι μπέρι. Στη Β φάση 2 κ.σ. στις μέρες ΠΒ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα φρούτα στη Β φάση θα βρείτε εδώ.

Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για ζάχαρη;

Ζαχαρίνη & Στέβια. ΜΟΝΟ. Ούτε Στεβιολίνα, ούτε προϊόντα που είναι 50% ζάχαρη 50% ζαχαρίνη

Το πίτουρο σιταριού που το βρίσκω και είναι ανεκτό;

Δεν θα το βρεις πιθανότατα σε σ/μ αλλά υπάρχει σίγουρα χύμα σε βιολογικά καταστήματα ή μαγαζιά με βότανα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως επιτρεπόμενο ΟΧΙ ανεκτό από τη β φάση της δίαιτας και η ποσότητα που επιτρέπεται είναι 1 κ.σ επιπλέον του πίτουρου βρώμης. ΔΕΝ αντικαθιστά το πίτουρο βρώμης.

Μπορώ να αντικαταστήσω το γάλα σκόνη στις συνταγές με κανονικό γάλα;

ΟΧΙ. Το γάλα σκόνη αντικαθιστά το αλεύρι στις συνταγές και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο. Επιτρέπεται το regilait (σε μεγάλα σουπερ μάρκετ), το πράσινο γάλα σκόνη του Carrefour, και υπάρχει και γάλα σκόνη χύμα 1%.
Στα συσκευασμένα αναγράφει στη συσκευασία σε πόσα ml αντιστοιχούν. Το regilait και το Carrefour είναι τα 100γρ (16 κ.σ.) = 1000ml (1 λίτρο) γάλακτος. Το γάλα σκόνη χύμα που είναι σε υφή πούδρας, είναι η μισή ποσότητα σε κουταλιές, αλλά ίδιο σε βάρος, δηλ. τα 100γρ (8 κ.σ.) = 1000ml γάλακτος.

Επιτρέπεται το milko free;

ΟΧΙ.

Milko Free 500ml Προϊόν με βάση άπαχο γάλα με κακάο και με γλυκαντικά.Συστατικά: Άπαχο Γάλα 98% (φρέσκο και συμπυκνωμένο), Κακάο 1,4%, ακεσουλφάμη-Κ,ασπαρτάμη (φαινυλαλανίνη) Σταθεροποιητής Καραγενάνη, πρωτεΐνες γάλακτος, αρωματικές ύλες.

Απαγορεύεται από τον Dukan το συμπυκνωμένο γάλα, ακόμη και το fat free. Αυτό είναι 98% άπαχο, οπότε είναι 2%. Με βάση αυτά, δεν θα έπρεπε να το πίνουμε.

Έχουμε δει όλα τα blogs που λένε ότι επιτρέπεται, έχουμε διαβάσει τα επιχειρήματα, έχουμε καταλήξει σ’αυτή την ομάδα να ακολουθούμε τα παραπάνω. Στην παρακάτω φωτογραφία θα δείτε και την επίσημη απάντηση.

Τι κάνουμε για τη δυσκοιλιότητα;

Γενικά στην αρχή ο οργανισμός προσπαθεί να συνηθίσει. Μόλις μπουν και τα λαχανικά στη διατροφή μας (από τη Β φάση) λογικά στρώνει και αυτό το πρόβλημα. Αν όχι, ο λιναρόσπορος βοηθάει (σπασμένος όχι ολόκληρος) μπαίνει σε συνταγές ψωμιού, κέικ κ.α., τα φύλλα Αλεξάνδρειας (υπάρχουν στα φαρμακεία).

Δεν χάνω, έχω κολλήσει. Γιατί;

Με δεδομένο ότι δεν έχεις κάνει καμία ατασθαλία φυσικά. Καταρχήν είναι φυσιολογικό να κολλήσει η ζυγαριά όταν περιμένουμε να αδιαθετήσουμε, όταν έχουμε ωορρηξία. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να είναι κολλημένη τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να θεωρηθεί κόλλημα.
Αυξήστε το νερό, αυξήστε το περπάτημα και αν δεν ξεκολλήσετε, δοκιμάστε μετά το μήνα τη σιδερένια γροθιά που υπάρχει στη σελίδα. Ακόμα όμως και όταν κολλάει η ζυγαριά, οι πόντοι συνεχίζουν να πέφτουν.

Μόλις μπήκα στη β φάση είδα αύξηση ή στασιμότητα στη ζυγαριά γιατί;

Στην α φάση χάνουμε κυρίως υγρά ως αποτοξίνωση. Στην β φάση αρχίζει η πραγματική απώλεια λίπους με την εναλλαγή πρωτεΐνης-πρωτεΐνης,λαχανικών. Προβλέπεται μια αύξηση ή στασιμότητα από τον Dukan τις πρώτες μέρες της β φάσης λόγω ελαφριάς κατακράτησης από τα λαχανικά. Σε λίγες μέρες ο οργανισμός προσαρμόζεται και βρίσκει το ρυθμό του στην απώλεια. Μην αγχώνεστε και μην πισωγυρίζετε .

Θηλάζω, μπορώ να κάνω τη δίαιτα;

Ναι, μπορείς να κάνεις την Γ φάση κατευθείαν, χωρίς την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης. Δείτε περισσότερα εδώ.

Το σουρίμι γιατί επιτρέπεται παρότι έχει απαγορευμένα συστατικά;

Σύμφωνα με τον dr. Ντουκαν τόσο στο βιβλίο του όσο και στο επίσημο site το σουρίμι ανήκει στις απεριόριστες τροφές. Εξηγεί ότι πολλοί ρωτούν για τα συστατικά του και τα γνωρίζει αλλά παρόλα αυτά το θεωρεί καλή λύση για σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για αυτό και τα επιτρέπει. Επειδή όμως εμείς δεν γνωρίζουμε σε ποια ακριβώς μάρκα αναφέρεται και τι περιεκτικότητας είναι ανά τον κόσμο και μιας και στην Ελλάδα έχουμε μόνο μια μάρκα χωρίς ζάχαρη (pescanova) προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ότι μάρκα βρείτε αλλά με το όριο 8 τεμ. την ημέρα που συστήνουν συχνά από την ομάδα του Nτουκαν μέσω coaching. Για αυτούς τους λόγους αν και θεωρητικά επιτρέπονται από την α φάση αν υπάρχει επιλογή για άλλη καθαρή πρωτεΐνη καλύτερα να τα αποφύγουμε στην φάση της επίθεσης που έτσι κι αλλιώς διαρκεί λίγο.

Μπορώ να τρώω ελιές στη Β φάση;

Ναι, επιτρέπονται 6 μαύρες ελιές ή 8 πράσινες ελιές σε αντικατάσταση του ημερήσιου ελαιολάδου.

Το χοιρινό επιτρέπεται;

Μόνο τα άπαχα κομμάτια του, ψαρονέφρι, το στρογγυλό της μπριζόλας.

Μπορώ να μη φάω πρωτεΐνη το βράδυ;

ΟΧΙ. Όσο περισσότερη πρωτεΐνη τρως τόσο περισσότερο θα χάνεις. Καλύτερα να τρώτε αποκλειστικά πρωτεΐνη το βράδυ αλλά όχι υποχρεωτικά, απλά βελτιστοποιείς τα αποτελέσματά σου.

Υπάρχει πρόγραμμα για κάθε μέρα;

ΟΧΙ. Το πρόγραμμά σου το φτιάχνεις εσύ, όπως θέλεις και όπως ταιριάζει στην καθημερινότητά σου.

Μπορώ να τρώω την ίδια πρωτεΐνη μεσημέρι βράδυ;

ΝΑΙ. Από τις επιτρεπόμενες πρωτεΐνες μπορείς να τρως ΟΤΙ θέλεις, ΟΣΟ θέλεις, ΟΠΟΤΕ θέλεις.

Αν τρώω λιγότερο, θα χάσω πιο γρήγορα τα κιλά μου;

ΟΧΙ. Να τρως αρκετά, να μην πεινάς καθόλου γιατί ο οργανισμός σου θα μπει σε φάση άμυνας και θα χάνεις πιο αργά, όχι πιο γρήγορα.

Γυμνάζομαι καθημερινά και δεν βλέπω να πέφτει η ζυγαριά. Γιατί;

Όσο αυξάνεται ο μυϊκός ιστός, ακόμα και αν χάνεται το λίπος, στη ζυγαριά μπορεί να μη βλέπεις μείωση γι’ αυτό το λόγο. Στους πόντους όμως πρέπει να βλέπεις διαφορά.

Πότε επιτρέπεται το ελαιόλαδο;

Επιτρέπεται 1 κουταλιά σούπας την ημέρα από Β’ φάση.


Γ Φάση

Πότε να μπω στη γ φάση; Στη γ φάση χάνουμε κιλά;

Ιδανικά και βάση τον dr Dukan στην γ φάση μπαίνουμε όταν έχουμε πιάσει το ιδανικό βάρος που μας δίνει το τεστ του ανεξάρτητα από τις δικές μας προσδοκίες. Η Γ φάση είναι η σημαντικότερη φάση όπου στόχος μας είναι να σταθεροποιήσουμε το βάρος μας σωστά ώστε το αποτέλεσμα μας να εδραιωθεί. Το αν θα χάσουμε κιλά, αν και δεν αναφέρεται, έχει να κάνει προφανώς από το αν έχουμε απόθεμα,πόσο σωστά θα την κάνουμε και από αρκετούς άλλους παράγοντες. Ίσως χαθούν επιπλέον κιλά, έχουμε δει ότι συμβαίνει συχνά, αλλά δεν είναι εκεί ο στόχος.

Αν συνεχίζω και χάνω κιλά στην γ φάση και δεν θέλω τι πρέπει να κάνω;

Προσθέτουμε αρχικά λίγο έξτρα λάδι (από 1.κ.γ σε 1 κσ),αυξάνουμε τα φρούτα σε 2/ήμερα και αν συνεχίσουμε και χάνουμε περνάμε σε δεύτερο αμυλούχο και σταδιακά περνάμε στο β μισό της γ φάσης με 2 αμυλούχα και 2 ελεύθερα. Παρακολουθούμε στενά τη ζυγαριά μας και κρίνουμε.

Αμυλούχο γεύμα, φρούτο, 2 φέτες ψωμί, τυρί μπορούν να χωριστούν στην μέση και να καταναλωθούν 2 φορές μέσα στην μέρα πχ μεσημέρι και βράδυ από μισό κάθε φορά ή πρέπει μονομιάς;

Μπορείς αλλά δεν ξέρω αν θα σου φτάσουν 220γρ μακαρόνια να τα χωρίσεις στα δυο, όποτε καλύτερα ίσως είναι σε ένα γεύμα.

Επίσημη απάντηση:

Αν ακολουθώ πιστά την γ φάση και παρόλα αυτά η ζυγαριά ανεβαίνει ,τι πρέπει να κάνω;

Ζυγιζόμαστε πάντα μετά την πρωτεϊνική μέρα και εκεί βλέπουμε κατά πόσο κάνει σωστά την δουλειά της δηλαδή να μαζεύει τα σκαμπανεβάσματα των ημερών λόγω υδατανθράκων και κατακράτησης. Ελέγχουμε αν καταναλώνουμε ανεκτά και μειώνουμε αυτά αρχικά. Δεν πισωγυρίζουμε στις φάσεις και δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε από την πρώτη εβδομάδα. Ο οργανισμός θέλει χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αν έχει περάσει ένα λογικό διάστημα όπου βλέπουμε άνοδο χωρίς η Πρωτεϊνική μέρα να επαναφέρει την ζυγαριά μας δεν κόβουμε τίποτα από τα πρόσθετα που πρέπει να έχουμε εντάξει στην φάση αυτή (φρούτο, ψωμί κτλ) απλώς προσθέτουμε και δεύτερη pp για κάποιες μέρες. Μην το κάνετε σύστημα γιατί η πρωτεϊνική μέρα θα πρέπει δια βίου να είναι μια/εβδομάδα θα είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα 2 πρωτεϊνικές μέρες/εβδομάδα.

Το αμυλούχο πως το μετράμε; Μαγειρεμένο;

Ζυγίζουμε πάντα βρασμένα τα ζυμαρικά ή μαγειρεμένο το όσπριο. Αν δεν έχουμε ζυγαριά υπολογίζουμε μια κλασσική μερίδα εστιατορίου.

Στο αμυλούχο θέλει και πρωτεΐνη ή απλά μπορεί να μπει για να χορτάσουμε;

Μπορείς ΚΑΙ να έχεις πρωτεΐνη πχ. μακαρόνια με κιμά ή αρακάς με κρέας, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό για το αμυλούχο γεύμα να έχει πάντα πρωτεΐνη.

Το φρούτο πρέπει να τρώγεται ωμό ή μπορούμε να το κάνουμε γλυκό του κουταλιού /μαρμελάδα ή ψητό στο φούρνο;

Όπως θες το τρως το φρούτο φτάνει να μην υπερβαίνει την ημερησία ποσότητα και να είναι μαγειρεμένο ‘’ντουκάνικα’’.

Αμυλούχο και φρούτο παίζει ρόλο τι ώρα θα καταναλωθούν ή μπορούμε και το βράδυ;

Ότι ώρα θες, ιδανικά θα ήταν το μεσημέρι το αμυλούχο και έως απόγευμα το φρούτο λόγω υδατανθράκων πάντα αλλά χωρίς αυτό να είναι κανόνας, ο κάθε οργανισμός διαχειρίζεται διαφορετικά τους υδατάνθρακες.

Όταν λέμε καθαρή πρωτεϊνική μέρα εννοούμε όλα άπαχα/όχι ανεκτά όπως ακριβώς στην α’ φάση;

Ακριβώς όπως η α φάση όχι ανεκτά, όλα 0%.

Εκτός από την καθαρή μέρα pp που θα είναι σταθερή κάθε βδομάδα πρέπει και το αμυλούχο και το ελεύθερο να είναι σταθερά ή τα κάνουμε όπως μας βολεύει;

Μόνο η pp πρέπει να είναι σταθερή όλα τα άλλα όπως σε βολεύει.

Ποια ποσότητα γαλακτοκομικών μπορώ να καταναλώνω στην γ φάση;

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν υδατάνθρακες. Η ανοχή στους υδατάνθρακες είναι διαφορετική για τον κάθε οργανισμό. Επειδή όμως στην φάση αυτή προσθέτουμε έτσι κι αλλιώς καλούς υδ από φρούτο,ψωμί κτλ καλό είναι τα γαλακτοκομικά μας να είναι πιο περιορισμένα ανάλογα με το πώς τα διαχειριζόμασταν και στην β φάση. Αν καταναλώναμε αρκετά ή σταθερή ποσότητα χωρίς να μας επηρεάζουν στην απώλεια ελέγχουμε εκ νέου με βάση τη ζυγαριά μας και συνεχίζουμε. Αν τα είχαμε περιορισμένα λόγω κολλημάτων ίσως χρειαστεί να τα περιορίσουμε κι άλλο.

Ιδανική μέρα ζυγίσματος, μετά από καθαρή μέρα pp;

Nαι πάντα μετά από pp.

Ερώτηση κρίσεως (μακριά από εμάς) αν κάνω καμιά ατασθαλία (την φοβάμαι την ζάχαρη) τι κάνω;

Αν κάνεις ατασθαλία την μετράς για ελεύθερο και χάνεις το ελεύθερο σου, εξτρά ππ χωρίς λόγο σοβαρό δεν κάνουμε.

Μπορώ για φρούτο να χρησιμοποιώ ένα ολόκληρο λεμόνι;

Μπορείς αλλά καλό είναι να εντάξεις και το φρούτο κανονικά.. διότι όλο και κάπου θα το τρως στο μέλλον .

Πρέπει να τα τρώω όλα όσα αναφέρονται στην γ φάση; Ψωμί,τυρί,φρούτο κτλ; Μου φαίνονται πολλά.

Μετά από την β φάση λογικό είναι να σου φαίνονται πολλά όμως αυτό αλλάζει σύντομα για αυτό πρέπει να ενταχθούν όλοι οι υδ σωστά (για αυτό μπαίνουν άλλωστε υδ και έξτρα λιπαρά από τυρί, αρνί κτλ) ώστε να προσαρμοστεί το σώμα σιγά σιγά αλλιώς σε κάθε ελεύθερο θα πέφτουν όλα μαζεμένα και δεν θα μπορέσεις να σταθεροποιηθείς.

O Ντουκαν αναφέρει: Δεν είναι απλές προτάσεις αλλά οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Επειδή το πρόγραμμα Ντουκαν είναι ενα ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ πρόγραμμα, δεν μπορείτε να επιλέξετε μόνο κάποια από τα συστατικά μέρη του χωρίς να κινδυνεύσετε να μειώσετε την αποτελεσματικότητα του.

Λόγω εορτών ή αργιών αν αλλάξω την pp είναι λάθος;

Όχι δεν είναι λάθος, μπορείς να την αλλάξεις προγραμματισμένα αλλά καλό είναι να την έχουμε σε σταθερή μέρα γενικότερα.


Dukan 2 – 7 steps

Μπορώ να φάω ανεκτά;

Δευτέρα και Τρίτη όχι.
Τετάρτη έως Παρασκευή επιτρέπεται 1 ανεκτό.
Σάββατο και Κυριακή όχι.

Επαναλαμβάνω το ίδιο πρόγραμμα κάθε βδομάδα μέχρι να χάσω τα κιλά που θέλω;

ΝΑΙ. Ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα και αφού φτάσεις στο στόχο, συνεχίζεις με Γ φάση.

Επιτρέπεται το κακάο 1%;

Ναι.

Πόσα κιλά θα χάνω την εβδομάδα;

Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό. Ανάλογα το μεταβολισμό σου και γενικώς τον οργανισμό σου.

Το περπάτημα είναι αναγκαίο;

ΝΑΙ. Ήδη η δίαιτα είναι σχεδιασμένη πιο εύκολη από την κανονική Dukan και έχει και ψωμί και φρούτα και αμυλούχο και ελεύθερο μες στην εβδομάδα. Αν δεν κάνεις και το περπάτημα ο ρυθμός απώλειας θα πέσει πολύ.