Μαρέγκες

 

από την Veronica Bibi

Υλικά:

  • 180 -200 γρ παστεριωμένο ασπράδι
  • 2 κουταλιές σούπας κρυσταλλική στέβια
  • 2 κουταλιές σούπας άχνη στέβια. Ανάλογα το πόσο γλυκό το θέλετε βάζετε και λίγο παραπάνω στέβια. (Αν θέλετε βάζετε 1κ.γλ μπολερό με γεύση της αρεσκείας σας και αφαιρείται από το γλυκαντικό σας).
  • 1 κ γλ ξύδι
  • 1 κγλ κοφτό κοτζακ (επιτρεπόμενο) ή 20 γρ κορνφλάουρ (ένα ανεκτό)
  • Άρωμα μαστίχα ή μπισκότο προαιρετικά

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσουμε ανάβουμε πρώτα τον φούρνο στους 150 αέρα να ζεσταθεί πολύ καλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια μόνα τους στο μίξερ στο δυνατό έως να γυρνάμε το μπολ κ να στέκονται. Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας την κρυσταλλική στέβια πρώτα και μετά την άχνη. Δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει απορροφηθεί η κρυσταλλική στέβια καλά και αν ναι τότε ρίχνουμε το κοτζακ ή το κορνφλάουρ και στη συνέχεια το ξύδι και τα αρώματα, ανακατεύοντας για πολύ λίγο ακόμα. Όλη η διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 10 λεπτά.

Σε αυτό το σημείο αν θέλετε προσθέστε τρίμμα από ξηρούς καρπους της επιλογης σας αντί το ελαιόλαδο ημέρας και ανακατέψετε με μια μαριζ ελαφρά να μην χαθεί ο αέρας.

Βάζουμε στις 4 άκρες της λαμαρίνας λίγη μαρέγκα και κολλάμε πάνω μια καθαρή λαδόκολλα.

Μέθοδος α)

Παίρνουμε 2 κουτάλια, φτιάχνουμε τις μαρέγκες μας και τις ακουμπάμε στη σειρά είτε σε μεγάλο μέγεθος είτε με ένα κορνέ κάνουμε μικρά μαρεγκάκια.
Μόλις το βάλουμε στον φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά. Σβήνουμε φούρνο και αφήνουμε μέσα χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα για αρκετές ώρες έως να κρυώσει εντελώς ο φούρνος. Βγάζουμε αφήνουμε λίγο έξω και τοποθετούμε σε δοχείο ή τάπερ έκτος ψυγείου.

Μέθοδος β) για βάση πάβλοβας

Απλώνουμε με ένα κουτάλι όλο το μείγμα στη λαδόκολλα σαν μια ομοιόμορφη στρογγυλή βάση. Μόλις το βάλουμε στον φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Σβήνουμε φούρνο και αφήνουμε μέσα χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα για αρκετές ώρες έως να κρυώσει εντελώς ο φούρνος. Βγάζουμε τοποθετούμε σε πιατέλα και διακοσμούμε όπως θέλουμε.

Αν θέλετε να σας γίνουν τραγανές, προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 αέρα και μόλις βάλετε το ταψί χαμηλώστε στους 100 βαθμούς και ψήστε για 2 ώρες. Σβήστε το φούρνο κι αφήστε τις μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς ο φούρνος.

Τρώγονται σκέτα αλλά και με τις παρακάτω επιλογές:

Κοτζακοκρεμα με το φρούτο ημέρας ανάλογα τη φάση που βρίσκεστε.
Με γλάσο (1 κ γλ μπολερό, 1 κγλ πρωτεΐνη γάλακτος και δυο σφηνάκια γάλα ή νερό, λίγο κοτζακ να γίνει παχύρρευστο).
Με μαρμελάδα κοτζακ (1 ποτήρι νερό, 1 κγλ μπολερό, 1 κοφτό κ.γλ κοτζακ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...