Καραμέλα γάλακτος

 

από την Veronica Bibi

Καραμέλα γάλακτος ή αλλιώς καραμελωμένο ζαχαρούχο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο 220 αέρα.

Σε διαβολάκι (μπλέντερ/μούλτι) βάζετε:

  • 200μλ γάλα 0%
  • 80γρ σκόνη γαλακτος 0%(που είναι 800μλ γάλα)
  • 4 κ. σούπας γλυκαντικό (εγώ έβαλα 2 sukrin gold και 2 ερυθριτόλη)
  • 1 βανίλια
  • 1 τσιμπιά αλάτι (4-5 κόκκοι) ή καθόλου
  • 2-3 σταγόνες λεμόνι

Τα χτυπάτε πολύ καλά και ρίχνετε το μείγμα σας σε ένα ταψάκι αντικολλητικό ή γυάλινο ή πυρίμαχο.Το κλείνετε καλά με διπλό αλουμινόχαρτο και το βάζετε μέσα σε άλλο ταψί το οποίο έπειτα θα το γεμίσετε έως λίγο πιο πάνω από τη μέση του με βραστό νερό.

Ψήνετε χωρίς να ανοίξετε τον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά με 2 ώρες ανάλογα τον φούρνο. Μόλις σωθεί το νερό ουσιαστικά είναι έτοιμο όπου θα ξεκινήσει να μυρίζει και το γάλα, μην φοβηθείτε είναι η στιγμή να το βγάλετε και η καραμέλα σας μέσα θα ναι σούπερ. Θα έχει υφή σαν κομματάκια κρεμ μπρουλε.
Τη μεταφέρετε με σπάτουλα πίσω στο διαβολάκι και την χτυπάτε καλά έως να γίνει λεία. Την αφήνετε να κρυώσει και αποθηκεύετε ψυγείο. Όσο κρυώνει θα πήζει.

Μειονέκτημα με αυτόν τον τροπο είναι ο όγκος, δλδ 1 λίτρο γάλα θα βγάλει περίπου 200μλ προϊόντος που όμως η αξία του παραμένει 1 λτ γαλακτοκομικών. Μην ανησυχείτε όμως, με μικρή ποσότητα θα είστε υπερκαλυμμένες. Έγινε καλύτερο κι από το κανονικό!

Να αναφέρω πως την αναλογία γάλακτος με σκόνη την βρήκα στο instagram του Dukan χωρίς να αναφέρεται ο δημιουργός, όπου εγώ απλά πρόσθεσα τη βανίλια και το αλάτι. Εκεί ως τρόπο ψησίματος έβαζε το μείγμα σε δοχείο να καλύπτει τα 3/4 και το έκλεινε με μεμβράνη και μετά με το καπάκι του. Έπειτα το τύλιγε με πετσέτα και λαστιχάκι να την κρατάει και το έβραζε για 40 λεπτά στη χύτρα.

Δοκίμασα και με πρωτεΐνη γάλακτος και άλλες αναλογίες υλικών, αλλά καμία σχέση η γεύση. Κατέληξα πιστεύω στην καλύτερη εκδοχή.
Μπορείτε να το κάνετε και σε μπεν μαρι στο μάτι της κουζίνας αλλά θέλει προσοχή κι ανακάτεμα συχνά για καμιά ώρα.
Εγώ επέλεξα να το κάμω φούρνο γιατί αυτό γνώριζα από πριν την Dukan να κάνω και πέτυχε όπως και με το κανονικό ζαχαρούχο.

Έξτρα εξήγηση μέτρημα γαλακτοκομικών:

Η συνταγή έχει 1 λίτρο γαλακτοκομικά στο σύνολο. 200μλ υγρό γάλα και 800μλ από τη σκόνη. Το τελικό αποτέλεσμα, ως 1 λίτρο θα το μετράτε, όσο και αν ζυγίζει αυτό στο τέλος. Μετράμε τα αρχικά γαλακτοκομικά πάντα σε αυτές τις παρασκευές. Οπότε, αν για παράδειγμα ζυγίσετε το τελικό σας αποτέλεσμα και είναι 200γρ, τότε αφού αυτό αντιστοιχεί σε ένα λίτρο, σημαίνει πως αν φάτε μονο 20γρ αυτό αντιστοιχεί σε 100μλ γάλα και αφαιρείτε από τα 770μλ γαλακτοκομικών ημέρας που δικαιούστε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...