Σουτζούκια και λουκάνικα

Sponsored Links

Καταρχήν ας κάνουμε έναν διαχωρισμό μεταξύ των 2.

Τα σουτζούκια είναι παραπροϊόντα σύγκοπτου βόειου ή και βουβαλίσιου κρέατος. Τα λουκάνικα είναι αναμεμειγμένος κιμάς συνήθως μοσχαρίσιου χοιρινού και προβάτου.

Εκεί, ανάλογα πως θέλει να τα προωθήσει ο εκάστοτε έμπορος, διαφοροποιεί τα ποσοστά τα οποία είναι και υποχρεωμένος να αναγράφει στην ετικέτα του προϊόντος μαζί με τα συστατικά του. Αν θέλει μοσχαρίσια αυξάνει το ποσοστό του μοσχαρίσιου κιμά. Αν θέλει χοιρινά αυξάνει το ποσοστό του χοιρινού. Το πρόβατο παίζει πάντα κυρίαρχο ρόλο από άποψη νοστιμιάς πάντα καθώς και συγκράτησης της υγρασίας. Είναι πάντα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και αρκετά αυξημένου ποσοστού σε συντηρητικά.

Δυστυχώς λοιπόν ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλών λιπαρών είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε προϊόν αγνό και καθαρό όπως ακριβώς το θέλουμε εκτός κι εάν έχουμε κολλητό χασάπη που να είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει πάνω σε αυτό, αν και πάλι, όλη την αλήθεια μεταξύ χασάπη και λουκάνικου δεν θα την μάθουμε ποτέ.

Sponsored Links

Προσπαθώντας λοιπόν ως team της διαχείρισης να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε συστατικά και ποσοστά και σας δείχνουμε τα καλύτερα διατροφικά. Λάβετε υπόψιν σας πως πρέπει να κρατήσετε ένα μέτρο, μιας και πρόκειται για αλλαντικά εδέσματα κι όχι για την πρωτεΐνη σας!

Για τα σουτζούκια θα βλέπετε τις εικόνες και τα συστατικά με τα αρμένικα να διαφέρουν αρκετά, αν και δεν γράφω τιμή διότι είναι σαφέστατα ανώτερης ποιότητας.

Για τα λουκάνικα έχουμε τις εξής οδηγίες:

  • Ποσοστό κρέατος άνω του 70%
  • Θα προτιμάτε με πράσο όχι με πορτοκάλι
  • Θα τα κρεμάτε έξω στον αέρα, σε φυσιολογική θερμοκρασία να στεγνώνουν κι άλλο, τουλάχιστον 2 μέρες πριν
  • Προτιμήστε να τα καταναλώνετε μόνο στις μέρες pv και όχι pp κι ας είναι επιτρεπόμενα. Έχουν μέσα έκτος από μυρωδικά και κάποια αρωματικά χορταρικά, καθώς σκόρδο και κρεμμύδι. Αυτό ισχύει και για τα δυο. Και τα λουκάνικα και τα σουτζούκια.
  • Για του προβάτου δεν αναφέρουμε καν. Ευνόητοι οι λόγοι. Όσο και να τα τρυπάμε το λίπος παραμένει.
Sponsored Links