Τα έξτρα της Dukan

Γενικά:

Στη Dukan για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έχουμε πει επανειλημμένως ότι το τετράπτυχο της επιτυχίας είναι Πρωτεϊνη-Πίτουρο Βρώμης-Νερό-Περπατημα! Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτών και φυσικά των λαχανικών μας σε μέρα pv είναι περιττό και καθυστερεί την προσπάθεια μας.


Σκόνες:

Παρ’ολα αυτά όταν τα κιλά που έχουμε να διώξουμε είναι αρκετά υπάρχουν στιγμές που θα χρειαστούμε και την λιχουδιά μας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια πληθώρα σκονών και προϊόντων τα οποία μας βοηθούν να μην παρεκκλίνουμε του στόχου μας. Κάποτε ήταν 2-3. Πλέον η πληθώρα είναι μεγάλη και είναι λογικό και επόμενο να πελαγώνετε ιδίως τα νέα μέλη όταν τις βρίσκετε σε συνταγές. Κάποιες απ’ αυτές είναι «βοηθητικές» κάποιες «ουδέτερες»και κάποιες πιο «επιζήμιες» όσο αναφορά το θέμα της απώλειας.

Θα σας αναφέρω αυτές τις οποίες πετυχαίνετε συχνά στις παρασκευές και είναι οι σκόνες που πήζουν το υγρό στοιχείο (νερό, γάλα, αυγό) και δημιουργούν χυλούς ή ζύμες.

 • Κοντζακ:

Η καλύτερη ίσως σκόνη που χρησιμοποιούμε στη Dukan. Προέρχεται από μια κινέζικη ρίζα (konjac), στα ελληνικά την βρίσκουμε με το όνομα γλυκομαννάνη. Εχει πολλές καλές φυτικές ίνες και στοιχεία που βοηθούν σ’ ένα μικρό ποσοστό στην απώλεια λίπους. Φτιάχνουμε μ’ αυτή τη σκόνη ζεστές ή κρύες κρέμες, παγωτά, κρέπες, μπεσαμέλ κ.τ.λ. Τον τρόπο χρήσης θα τον ανακαλύψετε μελετώντας συνταγές και φυσικά δοκιμάζοντας την στην πράξη. Αφήνει μια υφή «κολλώδη» την οποία περιορίζεται χρησιμοποιώντας ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται κάθε φορά. Ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα μέσα στη μέρα 3-4 γρ. (1 κ.γ). Μέγιστη ημερήσια ποσότητα 12γρ. (1 κ.σ.) αλλά καλό είναι να μη την φτάνετε καθώς η συγκεκριμένη σκόνη προκαλεί κορεσμό με αποτέλεσμα να μη λαμβάνετε την πρωτεΐνη που χρειάζεται για να γίνουν καύσεις λίπους.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Κορν φλαουρ(ή άνθος αραβοσίτου, προσοχή όμως αυτό που βράζει και όχι το στιγμής που περιέχει ζάχαρη):

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο και γνώριμο προϊόν. Φτιαχνει κρέμες τύπου πατισερί, μπεσαμέλ και εξαιρετικές ζύμες και χυλούς όμως πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα καθώς ανήκει στα «βαριά» ανεκτά (από β φάση και Dukan2 από Τρίτη έως Κυριακή 20γρ.=1 ανεκτό).

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Κομμι γκουαρ:

Μια πηκτική σκόνη η οποία αντικαθιστά επάξια το κορν φλαουρ ή το κοντζακ και χρησιμοποιείται κυρίως για ζεστές κρέμες ή μπεσαμέλ. Είναι θεωρητικά ελεύθερο αλλά η χρήση του δεν πρέπει να είναι συχνή και καθημερινή.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Αγαρ-αγαρ:

Με απλά λόγια φυτική ζελατίνη (η κλασική ζελατίνη που χρησιμοποιούμε είναι ζωικής προέλευσης).Την βρίσκουμε σε μορφή σκόνης και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως η σκόνη ζωικής ζελατίνης. Η υφή που μας δίνει όταν πήζει είναι σε μορφή ζελέ και όχι κρέμας. Για να πήξουμε 1 λίτρο υγρού χρειαζόμαστε 20γρ. αγαρ-αγαρ.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Σκόνη γάλακτος αποβουτυρωμένη 1% λιπαρά/100γρ. προϊόντος:

Πλέον κατόπιν οδηγιών από το επίσημο site του Dukan 3 κ.σ. ισοδυναμούν με 1 ανεκτό αφαιρώντας παράλληλα για κάθε κ.σ. που χρησιμοποιούμε 100γρ. από τα ημερήσια γαλακτοκομικά μας (όριο γαλακτοκομικών 770ml/ημέρα) και την καταναλώνουμε από β φάση ή στη Dukan2 από Τριτη-Κυριακη.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Σκόνη ασπραδιού (αλμπουμίνη):

Είναι η σκόνη που παρασκευάζεται κατόπιν επεξεργασίας από το ασπράδι του αυγού.
Στη Dukan είναι ένα ελεύθερο προϊόν το οποίο χρησιμοποιούμε μόνο σε παρασκευές και όχι για τη δημιουργία ομελέτας. Την χρησιμοποιούμε όπως και τη σκόνη γάλα ως πηκτικό μέσο σε αλμυρές παρασκευές και στις γλυκιές μόνο σε συνδυασμό με άλλες σκόνες καθώς αφήνει μια ελαφριά «αλμυρή επίγευση» η οποία δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της σκόνης γάλακτος.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Κακάο αποβουτυρωμένο 1% λιπαρά/100γρ. προϊόντος:

Είναι ένα προϊόν το οποίο για πολλά χρόνια θεωρούνταν ανεκτό, πλέον όμως είναι ελεύθερο σε όλες τις φάσεις της Dukan. Επομενως το χρησιμοποιούμε με σύνεση και μέτρο όποτε χρειαστεί.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Πίτουρο σιταριού:

Το χρησιμοποιούμε ως επιτρεπόμενο (1 κ.σ./μέρα)από β φάση και στη Dukan2 από Τριτη έως Κυριακή. Είναι ένα προϊόν χρήσιμο όσο αναφορά ζύμες που φτιάχνουν ψωμένιες παρασκευές ή κέικ λόγω όμως πολλών φυτικών ινών αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν κι αυτά πολλές φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση πολλούς υδατάνθρακες.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 • Μιξ1, μιξ2, panir:

Είναι μείγματα φυτικών ινών τα οποία προέρχονται από συνδυασμό συμβατών με τη Dukan σκονών. Καταναλώνονται χωρίς κάποιον περιορισμό γιατί είναι έχουν πτωχή σε υδατάνθρακες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται κι αυτά με μέτρο λόγω πολλών φυτικών ινών όχι συνδυαστικά και όχι σε καθημερινή χρήση.

Μπορείτε να τα βρείτε στα παρακάτω λινκ:

Μιξ1  Μιξ2  Πανιρ

 • Πρωτεϊνη σογιας:

Η πρωτεΐνη που παίρνουμε ως τελικό προϊόν από την επεξεργασία της γνωστής σόγιας. Προσοχή εδώ χρησιμοποιούμε μόνο «απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας» (isolate protein) και όχι οποιαδήποτε βρούμε. Καταναλωνουμε 50γρ. ως ανεκτό από β φάση ή Dukan 2 από Τρίτη έως Κυριακή. Πολύ καλή πηκτική πηγή η οποία απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόλις μια μικρή ποσότητα για να δημιουργήσει ένα χυλό ή ζύμη. Λόγω υφής και γεύσης την χρησιμοποιούμε συνδυαστικά με άλλες σκόνες.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Πρωτεΐνη γάλακτος:

Η πρωτεΐνη που προέρχεται από την επεξεργασία του γάλακτος κατά την οποία αφαιρούνται οι υδατάνθρακες του. Ίσως το καλύτερο προϊόν το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και συνδυαστικά με άλλες σκόνες αλλά και μόνο του. Είναι ελεύθερη σε όλες τις φάσεις της Dukan αλλά μόνο ως πηκτικό μέσο (ουδέποτε ως ρόφημα) και μόνο όταν το ποσοστό πρωτεΐνης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 85%/100γρ. προϊόντος. Επίσης όπως και η πρωτεΐνη σόγιας απορροφά μεγάλη ποσότητα υγρών επομένως μια μικρή ποσότητα αρκεί για να φτιάξει μια ζύμη ή ένα χυλό ή ακόμα και μια μους καθώς είναι η μόνη σκόνη (εκτός του κοντζακ και της σκόνης γάλακτος) η οποία μπορεί να καταναλωθεί ωμή χωρίς να έχει ψηθεί.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 • Αλεύρι καρύδας:

Το μοναδικό επεξεργασμένο αλεύρι που επιτρέπεται στη Dukan. Το καταναλώνουμε από β φάση και Dukan 2 από Τρίτη έως Κυριακή 30γρ. (2 κανονικές κ.σ.)= 1 ανεκτό. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν χαμηλό σε υδατάνθρακες με εξαιρετική πηκτική ιδιότητα. Με 30γρ. μπορείτε να φτιάξετε ζύμη που αποτελείτε μόνο από 2 αυγά(!!!). Επειδή είναι σχετικά καινούριο προϊόν χρησιμοποιήστε το με μέτρο και παρακολουθήστε ταυτόχρονα την απώλεια λίπους. Δειξτε τεράστια προσοχή στο προϊόν που θα αγοράσετε καθώς παρόμοια υποπροϊόντα καρύδας (πχ ζάχαρη καρύδας, ινδοκάρυδο, νιφάδες καρύδας) δεν επιτρέπονται στις φάσεις απώλειας. Η διαφορά μεταξύ ινδοκάρυδου και αλευριού καρύδας είναι ότι από το πρώτο δεν έχουν αφαιρεθεί τα έλαια της καρύδας ενώ το δεύτερο έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία κατά την οποία έχουν αφαιρεθεί.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Σε περίπτωση κολλήματος:

Η οδηγία αναφορικά με τυχόν κολλήματα ζυγαριάς στη β για πάνω από μήνα, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της εισαγωγής μας στη β φάση και σε ενδεχόμενη αύξηση ζυγαριάς στη β ή γ φάση ειναι η εξής:

Ελέγχουμε τους πόντους μας! Αν οι πόντοι μας δεν έχουν αυξηθεί παράλληλα με τη ζυγαριά, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα πέρα του να επιμείνουμε! Αν χάνουμε πόντους ενώ δεν χάνουμε κιλά, το ίδιο. Λόγω εισαγωγής των λαχανικών ή του καλοκαιριού ή της περιόδου μας ή της ωορρηξίας ή των έξτρα στη γ φάση είναι λογική η προσωρινή μικρή αύξηση της ζυγαριάς! Δεν του δίνουμε σημασία σε πρώτη φάση!

Σε αντίθετη περίπτωση, όπου δλδ οι πόντοι αυξάνουν παράλληλα με τη ζυγαριά ή μένουν στάσιμοι παράλληλα με τη ζυγαριά για πάνω από μήνα, τότε:

 • Δεν χαλάμε τον ρυθμό μας με έξτρα ππ.
 • Δεν αυξάνουμε περπάτημα, αρκεί το καθημερινό υποχρεωτικό περπάτημα ως έχει.
 • Δεν αφαιρούμε τίποτα από το πρόγραμμα μας (υποχρεωτικά πίνακα) στη ντουκαν 2 ή στη β ή γ φάση.
 • Σταματάμε για μερικές μέρες τις σκόνες, κακάο, μπολερό, ανεκτά.
 • Κρατάμε τα γαλακτοκομικά σε χαμηλό επίπεδο.
 • Φουλάρουμε με πρωτεΐνη και τρώμε κανονικά λαχανικά αν κι εφόσον είμαστε σε πβ.
 • Αυξάνουμε το νερό μας αρκετά .
 • Χρησιμοποιούμε καθημερινά κοτζακ για μερικές μέρες που φέρει πληρότητα και βοηθάει την απώλεια και το έντερο.
 • Συχνά γεύματα για ενεργοποίηση μεταβολισμού.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση κολλήματος για πάνω από μήνα, ο ιδανικός ρυθμός που βοηθάει στο να ξεκολλήσετε είναι ο 1-1 ή 5-5, οπότε αν δεν κάνετε ήδη κάποιον από τους παραπάνω ρυθμούς, τότε και μόνο μπορείτε να αλλάξετε ρυθμό αλλά να γνωρίζετε πως με αυτόν θα πορευτείτε έως τέλους.

Ζυγιζόμαστε 5-6 μέρες πριν και 5-6 μέρες μετά την περίοδο μας. Πάντα μετά από ππ, πρωινή ώρα μετά από τουαλέτα. Δεν χάνουμε βάρος κάθε μέρα. Κόλλημα θεωρείται πως έχουμε όταν δεν χάνουμε κιλά αλλά ούτε πόντους παράλληλα για πάνω από μήνα. Άλλο το κόλλημα και άλλο ένας αργός ρυθμός απώλειας.

Δώστε χρόνο στη διατροφή να δουλέψει. Παρατηρήστε τη διατροφή, ποια από τα έξτρα και μη απαραίτητα υλικά σας φουσκώνουν ή σας καθυστερούν και κόψτε τα ή μειώστε τα. Μην βιάζεστε. Κάντε το τρόπο ζωής και μην το βλέπετε ως ένα διάλειμμα έως να χαθούν τα κιλά. Έτσι ο χρόνος δεν θα έχει σημασία αφού ο στόχος θα κατακτηθεί αργά ή γρήγορα. Μαθαίνουμε να τρώμε σωστά χωρίς να τρελαθούμε μετρώντας γραμμάρια καθημερινά που μόνο άγχος προκαλεί αυτό.